Profesörden Karadeniz’de hamsi avcılığının yasaklanması çağrısı
Profesörden Karadeniz’de hamsi avcılığının yasaklanması çağrısı
prof. Aydın: “Avlanmaya devam edersek önümüzdeki yıllarda denizlerde hamsi türü kalmayacak”
ORDU – Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Bu nedenle kesinlikle bu hayvanın avlanmaması gerekiyor, kesinlikle av yasağı getirilmesi gerekiyor.”
1 Eylül’de başlayan av sezonu denizlerde devam ediyor. Palamut balığı ile döneme hızlı başlayan Karadeniz balıkçıları, dönem ortasında hamsiden beklediklerini bulamamıştı. Küçük boylarda avlanan hamsi popülasyonu olumsuz etkileyeceği için Tarım ve Orman Bakanlığı hamsi av yasağının bu yıl da getirilmesini talep ediyor.
“Kesinlikle av yasağı gelmeli”
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, hamsi stoklarının artık küçük boylarda olduğunu söyledi. Mehmet Aydın, deniz ortamındaki hamsinin ortalama boyunun şu anda 7-8 santimetre olduğunu ancak bunun 11-13 santimetreyi bulması gerektiğini ifade ederek, “Evet, boy olarak yasal ama altında. normal şartlarda bu hamsiler tezgahlarda bulunmamalı.Şu an avlanmaması gereken bir durum var.Şu anda o tezgahlardaki 9 santimlik hamsi gırgır balığının elekten geçiyor, kalan boy salkımları Küçük olanları denize dökülüyor ya da “Gizlice balık unu ve balık yağı fabrikalarına dökme hamsi olarak gönderiyorlar. Bu nedenle, stoklarımız gerçekten küçük yaş salkımları ve küçük hamsi boylarıdır. Bu nedenle kesinlikle bu hisseyi avlamamalıyız. Avlanma yasağı getirilmeli” dedi.
“Karadeniz’de küçük balık değil yavru balık var, bu da önümüzdeki yıllarda stokun çökeceği anlamına geliyor”
Mehmet Aydın, devam eden avlarda yakalanan hamsilerin küçük boyutlu değil, sıfır yaş grubundaki balıklar olduğunu belirterek, “Uzun salkımlar, bu stoğun çok genç bireylerden oluştuğu anlamına geliyor. Yapılan çalışmalarda 7-8 cm boyundaki kümedeki balıklar sıfır yaş kümesindeki balıklardır.Hamsimiz 2-3 yaşında olmalı en çok tutulan 1-2 yaşındadır.Yaş grubu Mevcut balıklar sıfır yaş kümesindedir.Bu balıklar yaş kümelerinde değildir,yiyecek olmadığı ve beslenemeyeceği için değildir.Yaş kümelerinde yakalamamız gereken balık yoktur.Bu balıklar Gürcistan’daki balıkçılarımız tarafından yakalanmıştır. Geçen yıl Abhazya ve bu balıklar Karadeniz’de artık küçük balıklar.Genç bireyler var 1 ve 2 yaşında yetişkin bireyler yok. Bu da önümüzdeki yıllarda bu acıların devam edeceği ve stokların çökeceği anlamına geliyor” dedi.
“Avlanmaya devam edersek önümüzdeki yıllarda hamsi ve onunla beslenen balık türleri kalmayacak”
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Teknolojisi Fakültesi, “Hamsi avcılığına şimdi devam edersek üreme imkanı kalmayacak, hamsi önümüzdeki yıllarda evlerimize alacağımız bir balık türü olmayacak” diyen Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi. Dr. Mehmet Aydın şunları söyledi:
“Hamsi olmazsa istavrit olmaz, lüfer olmaz, palamut olmaz. Karadeniz’in diğer balıkların besini hamsi. Dolayısıyla hamsi çekilirse sadece hamsi değil diğer balıklarla da sorun yaşarız.” 5 yıldır bu süreç devam ediyor ve bugün buradayız, geldik.”