Kuş üzümünün faydaları nelerdir? Kuş üzümü nerede yetişir ve nasıl tüketilir?
Küçük taneli ve çekirdeksiz olan bu yiyecek hem yemekleri daha lezzetli hale getiriyor hem de görsel zenginlik katıyor. Bu minik ve çekirdeksiz kuş üzümünün içerdiği A, B ve C vitaminleri bizi birçok hastalığa karşı korur. Kurutulmuş meyve ve bitkilerin insan sağlığına faydaları her zaman merak konusu olmuştur. Günümüzde kuş üzümünün insan sağlığına faydaları ve kullanım alanları araştırılmaktadır…
KUŞ ÜZÜMÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Yaygın olarak Yunanistan’ın güneyindeki Zakynthos adasında yetiştirilen kuş üzümü, ülkemizde Isparta, Mersin ve Manisa’da yetiştirilmektedir. Siyah, beyaz, kırmızı gibi birçok rengi bulunan bu kuruyemiş insan sağlığına oldukça faydalıdır. Size faydalarını sıralayacak olursak:
-
Düzenli tüketildiği takdirde sindirim sistemini korur ve daha güçlü bir metabolizma oluşturur.
-
Balgam ve öksürük gibi üst solunum yolu şikayetleriniz varsa kuş üzümünü kaynatarak şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.
-
Bağışıklık güçlendirici olarak kış aylarında hastalıklara yakalanmamızı engeller.
-
Kansızlık sorununuz varsa günde bir veya iki avuç kuş üzümü yiyerek kansızlığı önleyebilirsiniz.
-
Kuş üzümünün içerdiği tohumlar sayesinde kan basıncı dengelenir ve damar yapıları güçlenir. Böylece sinir ve kalp hastalıklarının önüne geçilir.
-
Ayrıca cilt bariyerini güçlendirmek, lekeleri gidermek, sıkılaştırmak ve gençleştirmek için de sıklıkla tüketilebilir.
-
Yaprakları kaynatılıp içildiğinde bağırsak enfeksiyonlarını yok eder ve sindirim sistemini temizler. Sindirimi kolaylaştırdığı için kabızlığı da önler.
-
Kronik hastaların kolesterol ve tansiyon gibi değerlerinin normal tutulmasına yardımcı olur.
-
Ayrıca çiğ olarak da tüketilebilen kuş üzümü suyunun pek çok faydası bulunmaktadır. Frenk üzümü suyu kan dolaşımını temizleyerek mikroplardan arındırır.
KUŞ ÜZÜMÜ NASIL TÜKETİLİR?
Herhangi bir kronik sağlık sorunu olmayan kişiler, şifa bombardımanı olan bu mucizevi besinden günde yarım avuç kadar tüketebilirler. Ayrıca kuş üzümünü pilav, dolma ve dolmalara ekleyerek mutfaklarımızda daha lezzetli ve tatlı hale getirebiliriz. Tatlılarımız için; Kek, aşure, hoşaf gibi tatlıların üzerine kuş üzümü serperek hem görüntüsünün hem de lezzetinin damakta daha kalıcı olmasını sağlayabiliriz.