Ekonomi

IMF, Türkiye’ye asgari ücret artışı konusunda uyarıda bulundu

Investing.com – Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin Ocak ayında gerçekleşecek bir sonraki asgari ücret artışında, geçtiğimiz yıl yapılan yüksek zamdan kaçınması gerektiğini vurguladı. IMF’nin Türkiye Şefi Jim Walsh, Washington’daki IMF Dünya Bankası yıllık toplantısı sırasında Reuters’e verdiği demeçte, artışın en yoksul kesimi destekleyen önlemlerle dengelenmesi gerektiğini belirtti.

Walsh, asgari ücretin bu yıl Ocak ayında %49 oranında artırılmasının ardından ilk çeyrekte enflasyonun yükseldiğini hatırlatarak, benzer bir artışın enflasyon beklentilerini yükseltebileceğini ifade etti. IMF, Türkiye’nin düşük gelirli haneleri desteklemek için nakit transferleri veya daha iyi hedeflenen sosyal programlar geliştirmesi gerektiği görüşünde.

IMF Türkiye Şefi, daha fazla faiz artışı uyarısında bulundu

Walsh, Türkiye’de faiz oranlarının düşürülmesi çağrılarının, enflasyonun hâlâ %2 civarında seyretmesi nedeniyle “muhtemelen erken” olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 2025 yılı sonunda %14’lük enflasyon hedefine ulaşabilmesi için daha fazla faiz artışının gerekebileceği uyarısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ekim ayında faiz oranlarını sabit tutmuş ve son enflasyon verilerindeki artışın belirsizliği artırdığına işaret etmişti. Bu durum, ekonomistlerin faizlerin ancak bir sonraki yıl düşeceğini beklemesine neden olmuş ve merkez bankasının iletişiminin güçlendirilmesi gerektiği ifade edilmişti.

Enerji ihtiyacı enflasyonu körüklüyor

IMF, Türkiye’nin büyük enerji ithalat ihtiyaçları nedeniyle hızlı enflasyon artışlarına daha açık olduğunu belirtirken, yenilenebilir enerji üretiminin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Walsh, Türkiye’nin maliyetli enerji sübvansiyonlarını azaltarak, yoksul haneleri olumsuz etkilerden koruması gerektiğini ifade etti.

IMF tavsiyeleri arasında enerji sübvansiyonlarının bütçe üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi de yer alıyor. Enerji şoklarına karşı daha dirençli bir ekonomi oluşturmanın, uzun vadede mali tasarruflar sağlayabileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu